Reserveer jouw plek: Masterclass Mesmerisme 2025!
Reserveer jouw plek: Masterclass Mesmerisme 2025!
Pijnbestrijding
Pijn zit in je brein. De zenuwen sturen een signaal naar je hersenen die het omzetten en vertalen naar pijn. Pijn heeft een functie. Het laat je weten dat er iets niet goed is. Hierdoor is de beleving van iemand die een pols gebroken heeft of een snijwond heeft veel minder belastend dan voor mensen die een chronische pijn hebben. Want … de persoon met de tijdelijke pijn, wéét dat de pijn met de dag minder zal worden als het lichaam zichzelf geneest. Maar mensen die last hebben van een chronische pijn, denken dat de pijn nooit weg zal gaan en ervaren dan ook continue de pijn. Voor deze mensen is de pijnbeleving dat ook veel zwaarder.
Mensen onderschatten vaak de kracht van hun brein. Wetenschappers hebben tijdens een onderzoek mensen opgesplitst in twee groepen. Eén groep mensen kreeg echte pijnstillers, de andere groep kregen placebo’s.
En wat bleek? De resultaten waren van beide groepen nagenoeg gelijk! Deze mensen hebben zelf hun onderbewustzijn beïnvloed en voelden aanzienlijk minder pijn, waren beweeglijker en voelden zich minder beperkt.
Daarnaast is er ook een categorie mensen die pijnklachten ervaren zonder dat ze weten waar het vandaan komt. Of dat ze juist wel weten waar het vandaan komt, ware het niet dat bijvoorbeeld de impact al lang geleden is en het lichaam fysiek al is hersteld.
Dan kan het zijn dat het trauma van de impact nog opgeslagen zit in het celgeheugen van het lichaam. Met andere woorden: Het lichaam ” denkt” dat er nog wat mis is en geeft een pijn signaal. Denk bijvoorbeeld aan fantoom pijn. Een lichaam denkt dat het jeuk heeft aan een voet, echter de voet is al jaren geleden geamputeerd.