Een kijkje in de keuken van een hypnotherapeut, deel 7

In de hypnotherapie zoeken we altijd in het onderbewuste van een mens naar het probleem. Een mens ervaart bewust een probleem of klacht en wil graag dat een hypnotiseur dat oplost in het onderbewuste. Dit doet een hypnotiseur ook ….. maar toch wil ik wel graag benadrukken dat het onderbewuste van de mens eigenlijk alles doet om iemand iets duidelijk te maken als er iets niet klopt. We moeten alleen begrijpen wat het onderbewuste precies bedoeld.
Soms is het moeilijk om er achter te komen …. Soms …. Krijg je het zo maar aangereikt. Het volgende verhaal is hier een mooi praktijk voorbeeld van.

In mijn praktijk kwam een vrouw van middelbare leeftijd. Ze kampte haar leven lang al met slikproblemen. Het eten van vast voedsel ging erg moeilijk. Het bord leeg eten gebeurde praktisch nooit en het eten ging met braakneigingen en een misselijk gevoel.
Bewust wist ze wel waar het aan lag. Of waar het ontstaan was. Ze vertelde dat ze op 6 jarige leeftijd met een mond vol snoepjes naar buiten was gerend en zich daar verslikt had. De gebeurtenis was destijds zo heftig dat ze dreigde te stikken. Ze was al blauw aangelopen haar moeder had haar alle kanten op gesleurd om haar maar te laten hoesten. Op het randje is het goed afgelopen. Vanaf die tijd was het eten van vast voedsel een probleem.

Tijdens de hypnose sessie hebben we de gebeurtenis van destijds opgezocht en het onderbewuste laten ervaren dat het goed kon eten en het probleem was opgelost.
Twee weken later kwam de vrouw weer met de mededeling dat ze nog steeds niet kon slikken. Op mijn vraag wat er eigenlijk wél was veranderd ging ze diep nadenken en kwam tot de conclusie dat het eten op haar werk en het eten bij haar ouders eigenlijk wel goed was gegaan. Alleen thuis was er niets veranderd.
Voor mij een teken, dat het onderbewuste dus wel geluisterd heeft tijdens de eerste sessie maar dat er kennelijk nog een trigger was. En wel bij de cliënt thuis.

Tijdens de tweede sessie flink doorgevraagd wat nu het verschil was tussen het eten bij haar ouders en thuis. En daar kwam ineens emotie. De relatie tussen mijn cliënt en haar partner zat al enige tijd niet goed meer. Met haar hoofd, het bewuste, relativeerde ze dat gevoel steeds weg. In termen van: overal is wel wat, we hebben het niet slecht, etc. Maar het onderbewuste …. Haar gevoel, was het hier duidelijk niet mee eens.

Terwijl ze mij het verhaal vertelde, kwam de volgende zin voorbij: “ het komt erop neer, dat ik altijd maar degene ben, die altijd alles moet slikken ….. en ik kan dat gewoon niet meer. “   Dát zinnetje, dat was haar onderbewuste die sprak.

Het inzicht kwam dat mijn cliënt toch eens goed moest nadenken over haar relatie en hoe nu verder. Het onderbewuste gaf haar eigenlijk al het antwoord, want ook na de tweede sessie bleek dat het thuis wel wat beter ging met slikken, maar het slik probleem was nog niet helemaal weg. Was ze echter aan het werk of ging ze bij haar ouders of zus eten, dan was er geen slikprobleem meer.

Ik wilde deze praktijk casus graag delen omdat het een mooi voorbeeld is van hoe wij als mens vaak met ons hoofd denken te weten hoe iets in elkaar zit, terwijl ons onderbewuste ons iets heel anders wil vertellen.

Eline Kempers